Liten och nätt eller lång och stor, kurvig och rak eller kvinnlig respektive manlig. Ja, de olika skönhetsidealen har svängt rejält genom seklerna och har både gett upphov till ångest och beundran.

Manliga ideal

Män har haft turen att inte falla offer lika ofta för kroppsideal som kvinnorna. Visserligen skulle man på 1700-talet vara rund för att visa att man hade råd att äta, men överlag har det manliga kroppsidealet grundats på praktiska aspekter. De kroppsdelar som man mestadels fokuserar på hos män är vader och axlar medan kvinnans kropp har varit föremål för betydligt intensivare granskning.

Dock är en vältränad kropp på män med tvättbräda och stora armar något som gärna syns i annonserna.

Pojkflickan och pinuppan

Första gången som den androgyna stilen föddes var på 20-talet. Korsetten slängdes, kjolarna kortades, formen blev rakare och allt blev mycket lättare att bära. Detta hände i samband med kvinnans frigörelse.

Men efter andra världskriget kom det yppiga och kurviga tillbaka med Hollywoods filmstjärnor för att sedan dö ut runt 60-talet då de första fotomodellerna visades upp samtidigt som den sexuella frigörelsen och det androgyna återigen gjorde intåg i modevärlden.

Dagens kroppsideal

Under några decennier nu, har skönhetsidealet varit en smal kropp, både för män och för kvinnor. Man ska gärna vara vältränad och muskulös och träna så ofta det går. Detta har orsakat både ätstörningar och kroppshets och vissa länder har förbjudit vissa kroppsmått under modeveckorna för att modellerna anses för omänskliga. Nu har dock idealet svängt en aning och den stora rumpan är trendig samtidigt som plus size modellerna blir mer och mer efterfrågade och tar mer och mer plats i kataloger och på hemsidorna. Men fortfarande gäller dock den smala figuren med de “perfekta” måtten 90-60-90.

Plastikkirurgerna gör miljonvinster varje år med bröstförstoringar, gynekomasti och brazilian butt lift så att folk kan efterlikna det så eftertraktade idealet. Men smakar det så kostar det!