Förr i tiden gick man till en skräddare och fick sina kläder uppsydda individuellt. Många kvinnor kunde även sy själva och tillverkade sina vardagskläder i hemmet med hjälp av dåtidens symaskiner, handsömnad och broderier och man köpte in tygerna på lokala marknader och torghandel. Så småningom öppnade diverse småbutiker, framför allt i de större städerna. Det kunde vara hattmakare, butiker för män dit man kunde gå för att få sina kostymer uppsydda eller ändrade samt butiker för damkonfektion. Dock införskaffades främst kläder till finare tillfällen eller när kostymen eller klänningen hemma blev för omodern eller trasig.

I fattigare kretsar såg man till att lappa och laga om vartannat och man ägde endast en finklänning. Att gå ut med väninnorna och ta en shoppingdag förekom inte på samma sätt som idag. Men så på 50-talet när den svenska ekonomin blomstrade, började folk unna sig mera prylar och kläder.

Varuhusens betydelse

Nordiska Kompaniet i Stockholm öppnade sina portar 1902 och i länder som Storbritannien och Frankrike hade varuhus som Selfridges och Galeries Lafayette fått fäste i början av 1900-talet, dit kunde man gå både för att handla mat, husgeråd och kläder. Deras grundare uppfann även köp på kredit, returrätt, provrum och de gigantiska skyltfönstren som stylades om titt som tätt.

Med dåtidens stora designers som Dior, Chanel och Balenciaga blev kollektionerna något som kom in i butikerna varje säsong och med tv:ns födelse kunde man senare se berömda personligheter bära de senaste kläderna och även se modevisningarna direkt hemma i soffan. Trender spred sig på så sätt och butikerna var snabba med att ta in liknande tyger och plagg. Dock skedde bytet av trender och kollektioner inte lika snabbt som nu. Först på 70-talet gjordes kläder för massan och många av dagens kedjor såg ljuset.

Internet förändrade allt

Med de sociala medierna och Internet har man sett att trender sprider sig med en rasande fart. Nu görs flera kollektioner per år och slit och släng är mer regel än undantag. Men faktum är att man återigen börjar gå tillbaka till det småskaliga då all tillverkning skadar miljön och orsakar stress hos folk.