Trender kommer och går och har gjort det sedan medeltiden. För många länder i västvärlden är det ren hysteri varje säsong när modeveckorna slår upp sina portar för fotografer och stylister och det nya ska ersätta det gamla, som ibland bara kan vara några månader.

Modets diktatur

För bara några hundra år sedan i västvärlden, och fortfarande förekommande i vissa länder, var och är man tvungen att följa samhällets normer, lagar och kultur när man klär sig. Numera kan de flesta klä sig fritt och uttrycka sin personlighet och smak med kläderna som bärs på kroppen.

Så är det därmed självklart att alla klär sig precis hur som helst och strunta blankt i omgivningen?

Nej, så enkelt är det faktiskt inte. Även om vissa går mot strömmen och vill klä sig annorlunda, så är det egentligen inte så annorlunda. Allt påverkas nämligen av omgivningen som arkitektur, ekonomi, krig eller konst. Detta avspeglas i kläderna vare sig man vill eller inte. Så att komma ifrån trender helt och fullt går inte om man inte lever isolerad på en öde ö.

Det sociala spelar också en stor roll. Många tycker det är konstigt och uppseendeväckande om en gammal person klär sig i tonårskläder. Man riskerar att bli utstött och mobbad. Så även om man påstår att man klär sig individuellt, kan man mest största sannolikhet hitta andra grupper som ser ungefär likadana ut. Man får heller inte glömma att alla trender föder mottrender som också räknas som en trend.

Förebilder

Människan har alltid haft förebilder. Förr var det kungligheter, nu är det filmstjärnor och artister. Man ser upp till de som har det bättre än en själv och dessa personer dikterar till stor del själva modebilden och skönhetsidealet. Och genom kollektioner och samarbete mellan exklusiva modeskapare och billigare klädkedjor, kan man se ut exakt som sin idol, fast till ett billigare pris.

Det kopieras med andra ord hej vilt i modebranschen.